Mikä JLPP on?

JLPP eli Juvenile Laryngeal Paralysis and Polyneuropathy tappaa ne pennut jotka saavat virhegeenit molemmilta vanhemmiltaan ja sairaat pennut kuolevat yleensä viimeistään 6kk ikään mennessä, yleensä nuorempina. Oireita ovat mm. syömis- ja hengitysvaikeudet, haukkuäänen muuttuminen, raajojen-, sekä vakavimpana, kurkun halvaantuminen joka johtaa tukehtumiskuolemaan. (Asiasta oli tarkemmin RW- lehdessä 6/16 ja 1/17.)

JLPP:n periytyvyydestä

Tärkeintä on nyt ymmärtää, miten tauti periytyy, jotta voimme estä mahdollisen geneettisen pullonkaulan muodostumisen rotuumme. Taudin periytyminen on erittäin yksinkertainen:

Terve Terve eli ei-kantaja -koira
ei kanna JLPP-geeniä on homotsygootti N/N
 
Kantaja Kantaja
JLPP-geeniä kantava koira, joka siis ei itse tautiin kuitenkaan sairastu, mutta periyttää sitä eteenpäin on heterotsygootti N/JLPP (tai N/m ADRK:n merkintätapa)
 
Sairas Sairas
koira kuolee nuorena, yleensä ennen 6kk ikää homotsygootti JLPP/JLPP (tai m/m ADRKN merkintätapa)

Pääpointti JLPP:n minimoimisessa jalostuksessa on, että EI pariteta kahta kantajakoiraa yhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että oma narttu kannattaa testata ja testituloksen perusteella valitaan sille sopiva uros. Mikäli kasvattajan narttu on kantaja, sille ei pidä valita partneriksi kantajaa, koska silloin pentueeseen saattaa syntyä pentuja, jotka kuolevat nuorina sairauteen.

JLPP-kaava

Kuten oheisesta periytymiskaaviosta selviää vihreiden, genotyypiltään terveiden N/N koirien yhdistelmä tuottaa vain terveitä pentuja, joiden joukossa ei ole kantajia. Terveen ja kantajan N/JLPP (punavihreä rottweiler) yhdistäminen keskenään tuottaa (teoriassa) puolet terveitä ja puolet kantajia. Kahden kantajan (punavihreät) käyttäminen yhteen jalostuksessa tuottaa teoriassa 25% sairaita koiria, mutta myös kantajia (50%) sekä terveitä (25%).

Kantaja-koiria EI PIDÄ jättää pois jalostuksesta, vaan niitä kannattaa käyttää järkevästi jalostukseen terveeksi geenitestattujen koirien kanssa, jottei rotumme geenipooli pienenisi!

 
Taudin periytyvyys on yksinkertainen:

UROS
NARTTU
JÄLKELÄISET
Ei-Kantaja Ei-Kantaja 100% Ei-Kantaja
Ei-Kantaja Kantaja 50% Ei-Kantaja + 50% Kantaja
Kantaja Ei-Kantaja 50% Ei-Kantaja + 50% Kantaja
Kantaja Kantaja 25% Ei-Kantaja + 25% Sairas + 50% Kantaja

Vaikka taulukoissa kerrotaan prosentuaaliset ”mahdollisuudet” terveiden, kantajien ja sairaiden syntymiseen, voi luonnonvalinta osua niinkin ikävästi, että sairaiden pentujen 25%-osuus kantaja x kantaja -yhdistelmässä käsittääkin koko pentueen. Vastaavasti kaikki voivat myös olla terveitä tai kantajia.

”JLPP -suositusten identifioinnin tarkoitus on minimoida mahdollisten väärien tulosten esiintyminen. Kun JLPP tulokset listataan yhdistyksen sivuille, SRY:n on voitava olla varma tulosten oikeellisuudesta. Mikäli esimerkiksi erehdyksestä johtuva virheellinen tulos on listalla ja yhdistelmiä suunnitellaan tämän mukaan, on olemassa mahdollisuus, että kantaja-kantaja yhdistelmiä voi esiintyä, jolloin saattaa syntyä sairaita pentuja.

Tämän mahdollisuuden vuoksi toimikunta on esittänyt erillisen sirunluvusta pyydetyn todistuksen liittämistä JLPP-testitulosten mukaan. Pyrimme tasavertaiseen kohteluun, jolloin liite on esitettävä jokaiselta testatulta koiralta. Emme voi erotella keneltä sen tarvitsemme. Pieni vaiva suuren hyvän puolesta on eduksi kaikille, tarkoitus ei ole tehdä asiasta hankalaa, vaan turvalliseksi tuleville yhdistelmille. Toivomme että rakkaus rotuun ja sen tulevaisuuteen on tarpeeksi hyvä syy puhaltaa yhteen hiileen ja noudattaa annettua ohjeistusta identifioinnin suhteen.

Terveisin Jalostustoimikunta”

 

JLPP-tulokset

JLPP-geenitestin identifioitujen lista
Listalla ovat koirat, joista on todistus mikrosirunluvusta näytteenoton yhteydessä (eläinlääkärin identifiointi).

JLPP-geenitesti, indentifioimattomien lista
Listalla olevien koirien tuloksia ei ole otettu identifioidusti, jolloin siitä ei ole esitetty eläinlääkärin todistusta mikrosirunluvusta. Tällaiset tulokset ovat yleensä poskisolunäytteellä omistajien kotona itseottamia, eikä niiden tuloksesta näinollen voida taata täydellistä varmuutta.

 

JLPP-ohje

Verinäyte tai harjanäyte, jonka eläinlääkäri tai hoitaja (joka toimii eläinlääkärin valvonnan alla) ottaa, jolloin koira identifioidaan. Eläinlääkäri tai eläintenhoitaja, joka toimii eläinlääkärin valvonnassa, lukee koirasta mikrosirunumeron, ottaa joko harjanäytteen suun limakalvoilta tai verinäytteen EDTA-putkeen, täyttää tarvittavat kohdat lähetelomakkeesta ja laskuttaa asiakasta tekemästään työstä.

On eläinlääkärikohtaista, kuinka paljon näytteenottotoimenpiteestä laskutetaan. Näytteenottoaikaa sopiessasi kannattaa varmistaa se, että eläinlääkärillä on kaikki tarvittavat testitarvikkeet sekä geenitestilomake valmiina, kun näytettä ollaan ottamassa, vai joudutko mahdollisesti tilaamaan tarvikkeita itse laboratoriolta.

Identifiointi riippuu siitä, minkälaista lähetelomaketta käytetään.

Muistutamme että geenitestinäytteitä ei saa luovuttaa eläinlääkäreiltä asiakkaan matkaan näytteenoton jälkeen. Kennelliiton ohjeistus kieltää kyseisen toiminnan.

Käytettäessä Laboklinin SKL-lomaketta, ”Koiran geenit -lomaketta” tai toista laboratorioita (Genoscoper tms.):

Tarvitsemme geeninäytteen testanneen laboratorion virallisesta tulospaperista kopion / liitetiedoston (esim. Laboklinin tulospaperi, jossa yläreunassa on punainen logo).

Identifiointiin tarvitaan myös kopio eläinlääkärin kuitista / todistuksesta, josta selviää, että koiran mikrosiru on tarkistettu näytteenottohetkellä. Eläinlääkärin kuitissa / todistuksessa pitää olla koiran virallinen nimi, kommentti mikrosirun tarkistuksesta, eläinlääkärin allekirjoitus, nimenselvennys, tunnusnumero tai leima, josta em. asiat selviävät. Vain eläinlääkärillä on ns. ”allekirjoitusoikeus” identifioinnin suhteen. Identifiointidokumentiksi käy myös kopio täydellisesti täytetystä laboratoriolähetteestä, josta selviää myös edellä mainitut asiat. Lisää mukaan suostumus julkaista tulos SRY:n kotisivuilla.

Näytteenotto kotona harjanäytteellä, jolloin koiraa ei ole identifioitu:

Mm. Laboklinilta saa tilattua kotiin näytteenottotarvikkeet (ohje alla). Tarvikkeiden mukana tulee myös ohjeet näytteenotosta. Suun limakalvolta otettavan näytteen voi ottaa itse, mutta se vaatii jonkin verran järjestelyitä esim. ruokinnan ja muiden koirien suhteen. Suositeltavaa on pitää testattavat koirat erillään muista nuolemisvaaran vuoksi ja koiran pitää ehdottomasti olla syömättä 2 tuntia ennen harjanäytteen ottoa.

Itse testatun, identifioimattoman koiran tuloksen saa myös SRY:n kotisivuille esille, mutta tulos ei kelpaa indetifioiduksi pentulistalle tai esim. uroslistalle. Tällöin lähetät jalostustoimikunnalle kopion / tiedoston esim. Laboklinin geeninäytteen tuloksesta sekä suostumuksesi sen julkaisemiseen yhdistyksen sivuilla.

Ole ystävällinen ja mainitse julkaisuluvan lisäksi, mikäli lähetät identifioidun tuloksen nimenomaan esimerkiksi pentu- tai uroslistaa varten. Näin tulos näkyy nopeammin listalla.

Koirat, joita ei ole testattu Suomessa, eivät voi saada SRYn edellyttämää identifiointi-statusta! (Esim. ulkomaiset urokset)

 
JLPP:tä koskevan postin voitte lähettää jalostustoimikunnalle sähköpostitse osoitteeseen sry.jalostustoimikunta(at)gmail.com
tai kirjeitse jalostustoimikunnan sihteerille: Soile Paldanius, Pappilanhaantie 6, 04310 Tuusula

 

Laboklin laboratorion info

Juvenile laryngeal paralysis & polyneuropathy = JLPP (Black Russian Terrier, Rottweiler), Test.nro: 8271.
Hinta: 59,50 € (sis. alv). Huom! Aina lisätään n. 2€ kuriirimaksua per koira. Kennelliiton jäsenille hinta saattaa olla edullisempi, kannattaa kysyä tätä vaihtoehtoa.

Ks. LABOKLIN lomake: laboklin.fi –> lataukset -> ”Koiran genetiikka, omistajalle” (Genetic Dog submission form)

Näytemateriaali voi olla:

  1. 1ml EDTA-verta tai
  2. Kaksi kpl. poskisolunäyte (huom. koira/pentu täytyy paastottaa minimissään 2 tuntia ennen poskisolunäytteen ottoa. Koiria ei saa päästää nuolemaan toisiaan suupielistä ennen näytteenottoa!)

Materiaalin voitte tilata sähköpostitse: info(at)laboklin.fi

Tästä linkistä löytyy Suomen Kennelliiton hyväksymät laboratoriot, joiden JLPP-tulokset voidaan identifioida SRY:lle https://www.kennelliitto.fi/dna-tutkimukset-ovat-kasvattajien-tasmatyokaluja

Huomioitavaa on, että Kennelliitto saattaa muuttaa asiassa käytäntöjään.